Joint Statement on the reform of UEFA club competitions

Hvem er denne fodbold til for?

En omfattende reform af UEFA turneringerne træder i kraft i sæsonen 2024/25, og den vil blive fulgt op af en betydelig stigning i antallet af kampe. Udover en øget byrde for spillere og fans vil dette især betyde en stigning i indtægterne, hvilket vil konsolidere de eksisterende strukturer i europæisk klubfodbold og forværre ubalancen inden for de nationale ligaer. Vi opfordrer de ansvarlige til at udvikle bæredygtige løsninger for europæisk fodbold som helhed for at sikre retfærdige og spændende turneringer både nationalt og internationalt. 

Fodboldfans i hele Europa!

At rejse gennem Europa med sin klub og konkurrere mod de bedste af de bedste, mens deltagelse i internationale turneringer er en mere eller mindre permanent del af klubbens historie for nogle, er en engangsdeltagelse, en absolut drøm for andre. Men magien ved de europæiske turneringer bliver i stigende grad devalueret af UEFA og European Club Association (ECA). Med den kommende reform af UEFA’s klubturneringer i den kommende sæson er denne magi i fare for at gå helt tabt.

Det stigende antal kampe i turneringerne vil presse spillere og fans til deres yderste. De markant øgede indtægter, som reformerne vil generere, har også potentiale til at ødelægge de nationale turneringer og bane vejen for en forestående europæisk superliga. På den ene side bliver den økonomiske kløft mellem de store og små klubber i de respektive ligaer større, og på den anden side vokser kløften mellem top fem ligaerne og de mindre ligaer også. Af denne grund har flere ligaer, såsom den schweiziske fodboldliga og den østrigske Bundesliga, allerede udtalt sig imod reformen. Den nye model skaber også et system, der gør det praktisk talt umuligt for mindre hold at overraske og nå 16. dels finalerne.

På den anden side kan man frygte, at de nationale forbunds indtægter vil falde i fremtiden. Tv selskabernes og sponsorernes ressourcer er begrænsede, og hvis en stadig større del af de
tilgængelige penge bruges til UEFA turneringer , vil de nationale ligaer uundgåeligt blive afskåret. Dette billede er blevet bekræftet i forbindelse med tildelingen af tv rettigheder i Italien og Frankrig, og denne tendens kan også forventes i andre lande. I de senere år har indtægterne fra de europæiske turneringer allerede ført til en massiv devaluering af de nationale turneringer . Som et resultat har klubberne med de ekstra millioner regelmæssigt kæmpet indbyrdes om de øverste pladser i tabellen.

UEFA’s begrundelse for det presserende behov for at reformere de europæiske turneringer virker paradoksalt: Den tjener til at forbedre den indledende runde og modvirker monotonien i gruppespillet. Men det er præcis det modsatte, man kan forvente. De eksisterende strukturer vil blive yderligere konsolideret, , og de “store spillere” vil få yderligere økonomisk planlægningssikkerhed. En sæson, hvor klubber som Real Madrid eller Manchester City ikke er placeret blandt de fem bedste i deres nationale ligaer, er næsten umulig.

For at garantere spændende nationale og europæiske turneringer og dermed bevare det, der tiltrækker milliarder af mennesker over hele kloden til fodbold, skal de virkelige problemer
tackles ved roden. Først og fremmest omfatter dette:

  • At sikre en mere retfærdig fordeling af de penge, der er til rådighed i fodboldsystemet
  • Forhindre misbrug af de strukturer, der allerede er skabt (f.eks. Financial Fair Play)
  • Reducere antallet af kampe i turneringerne

Vi vil fortsætte med at gøre alt, hvad vi kan, for at få vores spil tilbage.

FOOTBALL FOR MILLIONS OF FANS – NOT FOR BILLIONS OF EUROS!

1. FC Köln: Südkurve Köln
Bayer Leverkusen: Ultras Leverkusen, Nordkurve 12
Borussia Dortmund: Südtribüne Dortmund
Brøndby IF: Sydsiden Brøndby
BSC Young Boys: Ostkurve Bern
Djurgårdens IF: Ultra Caos Stockholm
fc københavn: Sektion 12
FC Basel 1893: Muttenzerkurve Basel
FC Bayern München: Südkurve München
FC Luzern: USL
FC St. Pauli: Ultrà Sankt Pauli
FC Zürich: Zürcher Südkurve
Hannover 96: Ultraszene Hannover 96
Hertha BSC: Harlekins Berlin ’98
Linzer ASK: Landstrassler
Malmö FF: Supras Malmö
SC Freiburg: Corrillo Ultras, Synthesia Ultras 79
SK Rapid: Tornados Rapid, Ultras Rapid
VfB Stuttgart: Commando Cannstatt 1997
Werder Bremen: Wanderers Bremen

 

/Alpha Brøndby