For nogle uger siden stillede vi fra Alpha en række spørgsmål ud til alle Brøndbyfans. Vi håber, at alle Brøndbyfans uanset baggrund, alder og grad af tilhørsforhold tager stilling til debatten om klubejerskabet og danner sig en holdning.

https://www.sydsidenbrondby.dk/nyheder/klubejerskab-hvad-er-vigtigt-for-dig-som-broendbyfan/

Præmissen for spørgsmålene er: Hvor langt er man villig til at gå for at styrke muligheden for den sportslige succes, som vi alle ønsker.

Vi vil i en række artikler komme med vores holdning til de spørgsmål, vi mener, Brøndbyfans bør forholde sig til omkring ejerskabet.

Vi håber, at vi med vores svar er med til at sætte tanker i gang hos alle fans af Brøndby IF. Vi forventer på ingen måde, at alle deler vores holdninger og synspunkter, men vores formål er at starte en debat og tankestrøm. Det skal handle om mere end bare ”vi skal vinde for en hver pris”.

Det første spørgsmål kom vi med vores holdning til i går, og vi kigger i dag på de to næste:

—————————————————————————————————–

Skal Brøndby IF tage store risici for fremtiden med lange skridt på kort tid – eller fortsat tage korte skridt over længere tid for at sikre fundamentet og styrke klubben?

Brøndby IF betyder for meget for os og er for vigtig en del af Vestegnen til, at vi tør gamble med fremtiden – både på kort og på lang sigt. Vi anerkender, at der kan være behov for nye investeringer, men det skal være for at skabe et bæredygtigt fundament for fremtidens fodboldklub på lang sigt og med respekt for værdierne og fællesskabet.

Med nye investeringer i klubben vil det sportslige budget med al sandsynlighed kunne stige. Et større budget øger chancen for sportslig succes, det er et simpelt faktum.

Det kræver dog naturligvis, at man bruger pengene rigtigt. Vi har i Brøndby IF efterhånden set mange fejlslagne investeringer, og vi mener, at man bør lære af sine fejl. Et fokus med succes på den korte bane er for risikabelt, og det kan koste klubben dyrt på den lange bane, hvis bare få ting går galt. Klubben lider den dag i dag stadig under dårlige investeringer og manglende strategisk fokus gennem mange år.

Selvfølgelig spiller vi gerne med om mesterskabet om tre år, men det er vigtigere for os, at Brøndby IF forsat er i live og tro mod vores fælles værdier om 50 år.

Derfor er vi fans nødt til at tage stilling til perspektiverne i en potentiel ny investors planer med at blive en del af Brøndby IF. Og særligt også hvad der potentielt kan ske, når investoren forlader klubben, for vi ønsker et Brøndby IF, der fortsat er bæredygtigt, om 10, 20 og 50 år.

Det er også relevant at se på, hvordan klubben efterlades. Har man overgearet for at skabe succes på den korte bane, men med store risici på længere sigt, eller sælger man ud af aktiverne for at hente den sidste profit, så den nye investor starter med det basale udgangspunkt og skal genopbygge, vil det ikke være i klubbens langsigtede interesse.

Ender ejerskabet med succes og profit, så er det selvfølgelig positivt for investoren og måske også klubben. Men en god case lokker nye til, og hvordan går det så med den næste ejer? Måske har den første ejer gjort det eksemplarisk med gode investeringer og respekt for klubbens traditioner og fællesskab, men hvad gør man så, når de næste skal overtage? Når sælgeren måske sidder i den anden ende af verden og ikke har dybere tilknytning til klubben end investeringen, og så går projektet med al sandsynlighed til højestbydende, og møllen starter forfra.

En anden problemstilling med investeringer ligger naturligt nok i, hvis de mislykkes og det i stedet for profit bliver et tab. Nye investeringer er langt fra sikkert forbundet med stor succes. Der vil altid være en risiko. Fordi der kommer en sum penge ind i klubben, så betyder det ikke, at der ligger mesterskaber og europæisk fodbold rundt om hjørnet. I sport er risikoen ekstra stor grundet den store uforudsigelighed – et forkert dømt straffespark, et rødt kort eller måske en skade kan ødelægge en hel sæson og gøre forskellen mellem mange millioner kroner i indtægter.

Og hvis det går galt, hvad gør man så med resterne? Nye danske eksempler er blandt andre de amerikanske ejere af Fremad Amager, der løb tør for penge og solgte klubben for 1 dollar med en enorm gæld. I Næstved Boldklub overtog lokale hjerter efter et fejlslagent tysk projekt og måtte geare alt ned for at redde klubben.

Brøndby IF er en meget stor størrelse i forhold til ovenstående eksempler. Det gør på positivsiden, at de værste investeringsfantaster slet ikke har ressourcerne til at købe klubben. Men hvis en investering går galt, så er vi samtidig oppe i så store beløb, at klubben vil kunne være meget svær at redde for fans, moderklub og lokalsamfund, der bliver ladt tilbage.

Derfor er det tidsmæssige perspektiv og risikovilligheden fra en investor et afgørende punkt for Brøndby IF’s fremtid – både hvis det går godt, og hvis det går dårligt.

Skal Brøndby IF tage imod investorer uanset deres baggrund og formål, eller skal de kunne matche klubbens og/eller samfundets værdier?

Som beskrevet i går mener vi, at en investor i Brøndby IF skal respektere klubbens værdigrundlag via handling og ikke kun i tale.

I det følgende er det først og fremmest vigtigt at understrege, at vi som gruppe er fuldkommen apolitiske. Vi ser alle former for politik holdt væk fra fodbolden – med undtagelse af de emner, der direkte vedrører fodbold og fodboldkultur -, så vi i fællesskab kan dyrke interessen uanset, hvad vi har af meninger udenfor stadion.

For os er Brøndby IF en klub, hvor der er plads til alle i fællesskabet, så længe du har Brøndby i hjertet. Vi er en klub, hvor folk fra alle forskellige kår og samfundslag finder sammen om at have loyalitet og passion i højsædet. Din alder, dit køn, dit job, din status, din økonomi eller din baggrund er ikke vigtig – du er Brøndbyfan, og det skal binde os sammen. Og vi kan bruge fodbolden til at hjælpe nogle af dem, som har det svært i livet.

Rent forretningsmæssigt ser vi det som ekstremt relevant at se en eventuel investor i en hel kontekst; Hvad er formålet med investeringen, hvilken baggrund har investoren, hvilke resultater har man præsteret, og hvilke værdier har man.

Både driften og formålet med ejerskabet er vigtigt at holde sig for øje, ligesom det er vigtigt at kunne holde ejerskabet ansvarlige for de beslutninger, som træffes. Hvis der i sidste ende står eksempelvis en kapitalfond som den ansvarlige bag en investor, så kan investoren sige nok så mange ”rigtige” ting, men formålet vil i sidste ende være ét; at tjene så meget som muligt til fonden.

Vi ser kapitalstærke fonde, virksomheder og personer forsøge at sende folk fra hus og hjem, systematisk ødelægge naturen, udnytte børnearbejde, fremvirke afhængighed og meget andet, der kategoriseres som uetisk, for at styrke deres investeringer.

Hvis man har moral til dét, hvor meget respekt kan man så have for en fodboldklub, dens fans og de værdier, der ligger omkring? Særligt hvis man sidder i en anden del af verden.

Vi er udmærket klar over, at Brøndbys nuværende majoritetsejer, Jan Bech Andersen, ikke har helt rent mel i posen på det her punkt. Han har formentlig tjent dele sin formue på knap så pæne måder, og det er bestemt ikke noget, vi bifalder. Det er også noget, som altid har været en torn i øjet på os, når Jan Bech Andersen er blevet debatteret.

Aktieselskabet bag førsteholdet er sat i verden for at tjene Brøndby IF – ikke omvendt. Gennem historien har kommercielle beslutninger været taget med formålet om at styrke Brøndby IF.

Det, mener vi, fortsat skal være gældende. Kan det så betyde, at eksempelvis en investor også kan drage fordel af det? Ja, og det er heller ikke et problem. Men hovedformålet skal være at styrke Brøndby IF og det skal altid være førsteprioriteten, der kommer før en investors personlige og økonomiske interesser.

/Alpha